Poniżej przedstawiamy dwa przepisy na na płyny/żele do dezynfekcji. Pierwszy wg zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia - WHO, drugi z dodatkiem żelu aloesowego.
Przepis na płyn wg zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia - WHO
Do sporządzenia 1l płynu potrzebujemy
Składniki:
-
alkohol etylowy (etanol) w stężeniu 96% proc. 830 ml
lub alkohol izopropylowego w stężeniu 99,8 proc.750 ml
-
nadtlenek wodoru w stężeniu 3% (woda utleniona) , 40 ml
-
gliceryna 98 proc., 15 ml
-
woda destylowana lub przegotowana - do uzupełnienia
Dodatkowo potrzebne będą:
-
szklana lub plastikowej butelki z gwintowaną zatyczką i dozownikiem,
-
dzbanek miarowy lub cylinder
-
lejek z tworzywa sztucznego
-
jeżeli nie znamy stężenia alkoholu potrzebujemy alkoholometra. Składniki należy dobrać tak, żeby zawartość alkoholu nie była niższa niż 70%.
Sposób przygotowania
Alkohol wlewamy do garnka lub dużej butelki, dodajemy nadtlenek wodoru. Następnie przy użyciu cylindra miarowego dodajemy glicerynę. Cylinder należy wypłukać wodą z resztek gliceryny. Mieszaninę dodać do roztworu i uzupełnić wodą do objętości 1 litra. Wymieszać dokładnie i nalać do butelki z dozownikiem. Odczekać 72 godziny, aż składniki się dokładnie ze sobą połączą.
Żel antybakteryjny z aloesem
Do wykonania żelu antybakteryjnego potrzebujemy:
-
spirytusu o jak najwyższym stężeniu, kupiony w sklepie ma 95% (stężenie gotowego żelu nie może być niższa niż 70%)
-
pojemnik z dozownikiem
-
żel aloesowy (posiada właściwości nawilżające). Może być kupny. My przygotowujemy go ze stojących na oknie aloesów, których zazwyczaj używamy ich przy oparzeniach.
Mieszamy składniki w następujących proporcjach:
-
800 ml spirytusu 95%
-
200 ml żelu aloesowego
-
można dodać też 10 kropel olejku eterycznego , np. eukaliptusowego dla nadania przyjemniejszego zapachu.
Wlewamy do butelki. W ten sposób otrzymujemy 1L żelu antybakteryjnego.