Jak przygotować:
Owoce pigwy lub pigwowca drobno pokroić. Dość ścisło ułożone, powinny zajmować cały słój o pojemności 1 litra. W innym, większym naczyniu pokrojone i odmierzone wcześniej owoce zalewamy alkoholem 55-60% w ilości 1,0 litra.
Po 5 tygodniach zlewamy zawartość do innego naczynia i szczelnie zamknięte pozostawiamy w zaciemnionym miejscu.
Pozostałe w słoju owoce (nie odsączone do końca) zasypujemy cukrem w ilości 0,7 kg. Możemy dodać odrobinę wody.
Po rozpuszczeniu cukru w zasypanych owocach powstały syrop odsączamy i łączymy go z wcześniej zlanym alkoholem. Następnie pozostawiamy w szklanym naczyniu lub butelkach na około sześć miesięcy. Po tym czasie nalewka jest dobra do spożycia. Należy ją tylko przefiltrować w celu oddzielenia osadu.
Pozostałe po nalewce owoce można jeszcze zblendować na gładki mus i wykorzystać do innych celów spożywczych, np. dodatek do herbaty, składnik sosów oraz w pieczeniu mięs.